17 липня 2019

Андрій Чумаков: «Меморіал Городецького – данина пам’яті великому діячу боксу»


Приємно, що боксерський календар потихеньку наповнюється все новими й новими турнірами. Багато з них носять імена знаних діячів боксу, палких його популяризаторів та організаторів. Ці люди заслуговують пошани, й Федерація боксу України вітає ініціативу обласних федерацій, які все частіше відзначають знаменитих земляків турнірами їхньої пам’яті.

Один із таких започатковано на Хмельниччині. Про Меморіал Рафаїла Городецького розповів Андрій Чумаков, президент Федерації боксу Хмельницької області.

- Пане Андрію, розкажіть, будь ласка, про новий турнір у спортивному календарі вашої області та України.

- Дійсно, 19-21 липня ми проводимо перший відкритий турнір з боксу пам'яті Рафаїла Городецького. Окрім гостей з інших областей України, планується приїзд команд з Білорусі, Молдови та Литви. Змагання проходитимуть у спорткомплексі «Епіцентр», де будуть два бойових дні. Плануємо зробити турнір традиційним, проводячи кожен рік, щоб він поповнив український календар.

- Скажете декілька слів про Рафаїла Городецького? Чим він був відомий?

- Рафаїл Михайлович – наш земляк, хмельничанин. Свій боксерський шлях він починав в Хмельницькому, потім переїхав до Києва. За його участі український бокс зробив значний крок уперед. Коли Рафаїл Михайлович очолював бокс у спорткомітеті України – він запросив сюди Михайла Михайловича Зав’ялова. Також він працював з Ігорем Івановичем Гайдамакою. Це одні з найвідоміших українських функціонерів, які працювали ще за часів УРСР, а потім – вже в незалежній Україні.

- Як з’явилася ідея провести турнір його пам’яті?

- Син Рафаїла Михайловича, Олександр, який проживає у США, і наша федерація виступили ініціаторами проведення змагань. Рафаїл Михайлович помер рік тому у Америці, де він проживав з дев’яностих років, очолюючи Асоціацію ветеранів спорту та куруючи декілька боксерських клубів. Практично відразу зародилася ідея провести такий турнір, що ми з Олександром Рафаїловичем й реалізували.

- Наскільки масштабним планується турнір? Які будуть вагові та вікові категорії?

- Турнір ми проведемо по всіх категоріях: дорослі чоловіки, молодь, юніори та дорослі жінки. Кожна – зі своїми ваговими категоріями. Буде така «збірна солянка». З наступного року будемо визначатися, в якому форматі його проводити: чи по еліті, чи по молоді.

- Назвете склад суддівської колегії?

- Головний суддя – суддя міжнародної категорії Микола Савін із Рівного. Секретар змагань – Тетяна Лакуста, також Рівне.

- Кого з почесних гостей чекаєте?

- Сподіваємося, що з Америки до нас приїдуть друзі Рафаїла Михайловича. З Києва завітає його товариш, Володимир Золотарьов, перший тренер братів Кличко. Будуть й інші почесні гості – ветерани боксу, які працювали разом з Рафаїлом Михайловичем та пам’ятають його.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ