24 вересня 2018

Богдан Івнєв: «Лікар у боксі – це поєднання кількох умінь в одному спеціалісті»


Ми вже повідомляли, що Богдан Івнєв став першим українцем серед лікарів міжнародної категорії. Привітавши його із цим великим професіональним досягненням, ми розпитали медичного фахівця про іспит, досвід роботи в спортивній медицині та подальші плани.

– Богдане, розкажіть, де й у які строки проходили іспити АІВА для лікарів із боксу?

Ці іспити та саме навчання проходили у Будапешті під час чемпіонату світу з боксу у молоді. AIBA приурочує проведення навчань до якихось спортивних подій, щоб майбутні співробітники могли не тільки теоретично, а також практично навчити та підготувати до роботи у федерації за міжнародним стандартами. До речі, проводились не тільки курси лікарів, а ще й катменів, тренерів різної категорії, ITO.

– Це були практичні чи тільки теоретичні заняття? Що було цікавого?

Звичайно, більшу частину часу ми проводили в аудиторії з теоретичними матеріалами, але з великою кількістю мультимедійних матеріалів з реальними випадками з рингу. Дуже важко втиснути досвід та навички лектора в такий короткий навчальний цикл. В завершую чий день перед початком боїв ми поїхали до місця проведення чемпіонату, щоб на свої очі побачити як проходять деякі етапи перед змаганням.

– Якою мовою здавали іспити?

Виключно англійська, так як це міжнародна федерація та повинна бути єдина мова спілкування. Деякі іноземні лікарі бачили своїх колег з тих самих країн та починали розмовляти на своїй мові, але це відразу жорстко припинялось.

– Наскільки важкою для вас є робота лікаря у боксі?

Знаєте, робота лікаря в боксі - це повинна бути квінтесенція та «мікс» декількох лікарів в одній людині. Трошки від травматолог, дещо від нейрохірурга, щось від реаніматолога, шматочок офтальмолога, навички загального хірурга. Також важливе значення займає вміння скерувати процес у випаду якихось надзвичайних ситуацій, розумний менеджмент відіграє велику роль у цій спеціальності. На жаль, спеціалізації спортивного лікаря немає у нашій країні, але з подальшим розвитком професійного спорту, на мою думку, вона з'явиться.

– Хто ви за медичною спеціалізацією?

Я закінчив інтернатуру та здобув спеціалізацію з офтальмології у Вінницькому медичному університеті та продовжую працювати за спеціальністю, але вже в Києві.

– Як потрапили у бокс? Чому вирішили присвячувати свій час цьому виду спорту?

Не можу сказати, що це було випадково. Моє оточення та друзі цікавились боксом, змаганнями, вболівали та спілкувались на цю тему. Таким чином я сам почав захоплюватись и коли мені запропонували поїхати на навчання - не вагався жодної хвилини. Саме бокс, тому що це дійсно чоловічий вид спорту у якому видно силу, витримку, волю боксерів, мати трохи спортивної злості та азарту, але в той самий час поважати свого суперника.

– Які турніри у вас уже в доробку?

Найперші кроки були на тому самому чемпіонаті світу, як один з етапів екзамену. Також працював на професійних боях, які були приурочені до дня міста Вінниці. Так, досвіду ще недостатньо, але меж немає та в майбутньому ціль – працювати на Олімпійських іграх.

– Які перспективи відкриває перед вами цей іспит АІВА? Кажуть, ви перший в історії України лікар із таким статусом?

Перспектив у роботі є безліч. Це як і удосконалення своїх навичок лікаря, так і спілкування та популяризація українського боксу на світовій арені. Хочеться, щоб нашу країну знали не тільки завдяки Олександру Усику або Василю Ломаченку, але й завдяки іншим молодим та талановитим боксерам, розумним та талановитим менеджерам ФБУ та просто показувати, що наші спеціалісти різних галузей конкурентноспроможні та компетентні у багатьох питаннях. Поки що так, але у майбутньому хочеться проводити такі курси на теренах України, щоб більше наших лікарів мали можливість спробувати себе!



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ